2023 рік для Junior Achievement Ukraine

2023 рік був сповнений новими досягненнями, гарними емоціями, чудовими знайомствами. За підтримки наших друзів, партнерів, однодумців JA Ukraine вдалося здійснити багато цікавих проєктів, отримати гарні результати!

Січень. Зареєстровано 44 учнівських міні-компаній у Львівській та Чернівецькій областях у навчальній програмі «Компанія». Перші зразки продукції команди успішно реалізовували через власні сторінки у соціальних мережах.

Лютий. Junior Achievement Ukraine спільно з освітнім фондом Project Management Institute (PMI Ukraine) та Львівським національним університетом імені Івана Франка провели тренінги з проєктного менеджменту для близько 400 внутрішньо переміщених осіб зі східних та південних регіонів України, які проживали на Львівщині. У квітні тренінг завершили ще 50 ВПО у Чернівцях.

Березень. Команди-переможці Таборів підприємництва у Львові та Чернівцях взяли участь у виставці-ярмарку International Expo-2023 у Литві. Міні-компанія «Левчики» Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу отримала нагороду у номінації «Найкраща бізнес-ідея циркулярної економіки», завдяки своєму проєкту – ароматизованим еко-блокнотам з переробленого паперу.

Квітень. Junior EXPO 2023 – грандіозна виставка-ярмарок учнівських міні-компаній у Львові! 235 учасників з 36 професійно-технічних закладів освіти та профільних коледжів Львівської та Чернівецької областей відчули себе справжніми підприємцями: презентували міні-компанії та продукцію, над якими працювали майже рік! Паралельно учасники організували 9 майстер-класів для відвідувачів ярмарку. Почесним гостями заходу стали Голова Львівської ОДА Максим Козицький та мер Львова Андрій Садовий.

Травень. Відбувся всеукраїнський конкурс «JA Компанія року 2023»! У фінальній частині взяли участь 37 команд з закладів професійно-технічної освіти та профільних коледжів Львівської та Чернівецької областей. Журі Національного конкурсу визначило переможця і призерів: 3 місце – команда Tea&GO Чернівецького професійного ліцею сфери послуг з бізнес-ідеєю швидкого чаю у паперових склянках, які уже містять мембрану з чаєм, 2 місце – команда NOVIA з Міжрегіонального центру професійно-технічної освіти художнього моделювання і дизайну міста Львова з ідеєю змінного вишиваного мерчу. На розвиток цього проєкту Львівська ОВА вручила команді сертифікат на 70 тисяч гривень. Перемогу здобула команда «Зігріємо Україну» (Warm Up Ukraine!) Чернівецького професійного ліцею автомобільного сервісу з бізнес-проєктом створення портативних турбопічок.

Червень. При підтримці партнерів з Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) провели перші тренінги для вчителів-учасників нової навчальної програми «Фінансова грамотність». Паралельно збирали заявки на участь у курсах від Junior Achievement. У 2023-2024 навчальному році географія нашої діяльності розширилась ще на 8 нових регіонів – крім Львівської та Чернівецької – до програм приєднались Вінницька, Івано-Франківська, Київська, Тернопільська, Хмельницька області та місто Київ. Також проявили бажання доєднатися до програм JA по одному закладу з Полтавської і Донецької областей.
Цікавим виявився досвід проведення одноденних Таборів підприємництва при літніх шкільних таборах у Київській області, де учасниками були учні віком 11-15 років.

Липень. Вперше українська делегація взяла участь у всеєвропейському молодіжному фестивалі підприємництва Gen-E! Команда переможців всеукраїнського конкурсу Warm Up Ukraine! достойно представили Україну серед інших 40 команд – увійшла у п’ятірку найкращих у номінації Goodyear brand excellence award. Премію «Народний вибір» від AT&T виборола команда BeSweet з Львівського вищого професійного політехнічного училища. Ця номінація відзначає найпопулярнішу команду на віртуальній виставці. Іншу премію «Школа підприємництва» від FedEx отримало Сокирянське вище професійне училище. Ця номінація відзначає навчальні заклади, які зробили найбільший внесок у підприємницьку освіту за рік.

Серпень. Ми активно готуємося до нового навчального року та проводимо тренінги для вчителів-учасників програми «Компанія». А тим часом освітні заклади з Дніпропетровської та Запорізької областей самостійно звернулись та переконали нас розширити діяльність на ці області вже у 2023-2024 навчальному році. Тому географія нашої діяльності вже склала 12 регіонів.

Вересень. Стартує 2023-2024 навчальний рік. Понад 300 закладів середньої, професійно-технічної та фахової передвищої освіти зі всієї України беруть участь у програмах «Компанія» та «Фінансова грамотність»!

Жовтень. Табори підприємництва в Івано-Франківську, Хмельницькому, Києві, Тернополі. Прекрасна творча атмосфера від майбутніх підприємців з різних куточків України. Одночасно проводимо перші кроки для старту грандіозного проєкту «Відновлення через соціальне підприємництво» для молоді віком 17-19 років. Ця ініціатива також стартувала у Молдові та Грузії під егідою Європейського Союзу у партнерстві з JA Europe.

Листопад. На початку місяці провели чергові Табори підприємництва у Львові. Також об’єднана українсько-кенійська команда Golden Seeds ввійшла до топ-10 конкурсу Foodathon 2023, де учасниками стали 750 учнів з 31 країни Африки та Європи.
28 листопада під час щорічної Генеральної Асамблеї європейської організації Junior Achievement ми отримали офіційний статус повноправного члена всесвітньої організації JA Worldwide. Після двох років активної роботи в статусі спостерігача JA Ukraine стає повноправним учасником всесвітнього руху з навчання молоді підприємництву і фінансовій грамотності та підготовки до побудови кар’єри.
Завдяки співпраці SAP Ukraine та JA Ukraine 2 тисячі молодих людей залучено до вивчення підприємництва у 2023/24 навчальному році. Освітній процес за нашими програмами підтримуватимуть ментори від SAP Ukraine.

Грудень. Команда дівчат НВК “Школа-гімназія Шептицьких” (м. Львів) з ідеєю робота WaterSafer взяла участь у Третому Форумі “Жінки та дівчата в STEM” у Брюсселі. Подію щороку організовує навчальна ініціатива Girls Go Circular (GGC) у співпраці з Генеральним директоратом Європейської Комісії з питань освіти, молоді, спорту та культури (DG EAC).
Минулого року у програмі GGC брали участь більше 100 учасниць з 4 міст. У 2023 році тренінги з циркулярної економіки охопили більше 1000 осіб з Вінницької, Одеської, Тернопільської, Івано-Франківської, Сумської та Київської областей.

У планах на наступний рік – проведення нових Таборів підприємництва, організація ярмарки учнівських компаній, підготовка до чергового етапу розширення географії діяльності. І, звісно, поїздка української делегації на фестиваль підприємництва в Італії!

Щиро дякуємо партнерам та друзям за надійну підтримку і бажаємо переможного, щасливого і вдалого 2024 року!

Ми використовуємо файли cookie, щоб персоналізувати вміст і рекламу, інтегрувати функції соціальних мереж та аналізувати наш трафік. Ми також передаємо нашим партнерам із соціальних мереж, реклами й аналітики інформацію про те, як ви користуєтеся нашим сайтом.